Uitvoerders
Tamburini
Tamburini is in 2012 ontstaan uit het ensemble Tamboerijn, een groep muzikanten die zich toelegde op zowel volksmuziek als de rijkdom van de renaissancemuziek. Met de ambitie om een nog gevarieerder en kleurrijker geluid te creëren, heeft het ensemble zijn rangen versterkt met de toevoeging van twee ervaren gambisten. Deze uitbreiding heeft de muzikale mogelijkheden van de groep aanzienlijk vergroot en zorgt voor een breed scala aan klankkleuren.
​
Het repertoire van Tamburini beslaat een indrukwekkende periode van de 13e tot de 18e eeuw. Hoewel de focus voornamelijk ligt op de betoverende klanken van de renaissancemuziek, omvat hun programma ook een scala aan middeleeuwse dansen en een rijke selectie van zowel westerse als oosterse volksmuziek. Dit diverse repertoire getuigt van de veelzijdigheid en de culturele diepgang die het ensemble nastreeft.
​
Om de muzikale expressie te ondersteunen, maakt Tamburini gebruik van een uitgebreid instrumentarium. Naast diverse blokfluiten, viola da gamba's, mandoline, barokgitaar, luiten, klavier en accordeon, worden ook exotische en middeleeuwse instrumenten zoals de kamanche, ud, portatief orgel, gemshoorn en setar ingezet. Deze keuze van instrumenten stelt het ensemble in staat om authentieke klanken te produceren die de luisteraar terugvoeren naar de verschillende muzikale tradities van het verleden.
​
Bijzonder aan Tamburini is dat de meeste arrangementen zelf zijn geschreven. Dit creatieve proces stelt de muzikanten in staat om hun eigen interpretaties van traditionele muziek te ontwikkelen, wat bijdraagt aan de unieke identiteit van het ensemble.
Tamburini staat onder de artistieke leiding van Noor Wouters, die met haar visie en praktische ervaring de muzikale koers van de groep vormgeeft. Onder haar leiding blijft het ensemble zijn grenzen verleggen, nieuwe muzikale horizonten verkennen en het publiek betoveren met hun meeslepende uitvoeringen.
Rita Stuyck en Ria Beken - blokfluiten.
Els Bervoets - gitaar, barokgitaar, blokfluiten, percussie
Jeanine Coffo - mandoline, blokfluiten, percussie
Anne Van Den Berge - gamba, percussie
Greet Wouters - gamba, blokfluiten, psalterium, kamancheh, Siena-Harpa, percussie
Hugo Bekaert - klavieren, blokfluiten, percussie
Jo Van Herck - luit, blokfluiten, gemshoorn, accordeon, ud, percussie
Noor Wouters - luiten, gamba, blokfluiten, setar, percussie en leiding
​
Chorus A(ntverpiae)
VICTORIA VITAE! is de projectnaam van een gepassioneerde groep zangers die samen de schoonheid van 16e-eeuwse polyfonie verkennen. Dit oprechte initiatief brengt bekwame amateurzangers bijeen, die de muzikale erfenis van hun voorouders eer aandoen. Deze muziek, die eeuwenlang op verschillende liturgische en niet-liturgische momenten werd uitgevoerd, blijft een essentieel onderdeel van onze culturele geschiedenis.
De groep is een kleurrijke mix van muzikale achtergronden. Terwijl sommige leden al jarenlange ervaring hebben in vooraanstaande ensembles zoals het Antwerps Kathedraalkoor, Alegria, Schola Gregoriana Cantabo, Cantando, Capella Sancti Pauli, Capella Sancti Borromei, en Chapel Voices, zijn er ook nieuwe leden die hun eerste stappen zetten in de wereld van de polyfonie.
Als nieuw collectief hebben de zangers gekozen voor de naam Chorus A of Chorus Antverpiae, waarmee ze de verbondenheid met hun stad Antwerpen en haar geschiedenis benadrukken.
​
De kracht van deze groep ligt in hun unieke benadering van muziek. Ze streven niet naar onbereikbare perfectie, maar willen vooral de essentie van de muziek ontdekken met hun individuele talenten. Deze houding maakt repetities tot een bron van inspiratie, waarin ze voortdurend nieuwe inzichten opdoen. Misschien niet altijd de makkelijkste weg maar zeker de ‘rijkste’. Het concert wordt zo een bijzondere gelegenheid om deze muzikale reis met het publiek te delen.
​
De praktische en artistieke coördinatie is in handen van Dirk Smits, de initiatiefnemer van het project. Een essentieel principe is dat er geen "dirigent" op de affiche staat; in de geest van de tijd van William Byrd komen de zangers samen rond de muzikale tafel. Iedere zanger neemt zijn of haar verantwoordelijkheid, zowel tijdens de repetities als in het instuderen. Deze benadering bevordert een gezamenlijke inzet, waarbij ieders talent bijdraagt aan de collectieve muzikale ervaring. Door samen te zingen en elkaars kwaliteiten te waarderen, ontstaat er een rijke dynamiek die de uitvoeringen versterkt en vaak leidt tot verrassende muzikale effecten.
Superius & Altus
Miranda Bohez, Annegreet Sledsens, Ilse Coppens,
Brenda Blokland, Dominique Berghmans, Alina Dragan
Tenor & Bassus
Guy Van Duyck, Dirk Smits, Jan Pandelaers, Herman Mennes, Jeroen De Vylder
​